Het Verschil tussen een Budgetcoach, een Schuldhulpverlener en een Budgetbeheerder

In de financiële wereld helpen professionals mensen met hun geldzaken. Budgetcoaches, schuldhulpverleners en budgetbeheerders hebben elk hun eigen rol. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, maar hebben belangrijke verschillen. In dit artikel leggen we deze verschillen en taken uit.

In de wereld van financiële hulpverlening zijn er diverse professionals die mensen ondersteunen om hun financiën onder controle te krijgen. Een budgetcoach, een schuldhulpverlener en een budgetbeheerder hebben allemaal hun eigen rol binnen dit spectrum. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen. In dit artikel zullen we deze verschillen, evenals de taken van elk, nader toelichten.

Wat is een Budgetcoach?

Een budgetcoach is een professionele begeleider die mensen helpt hun financiën te beheren en te organiseren. De taak van de budgetcoach is om inzicht te geven in inkomsten en uitgaven, budgetten te maken, te helpen bij het besparen en adviseren over mogelijke financiële keuzes. Vaak is de ondersteuning van een budgetcoach tijdelijk: hij of zij begeleidt cliënten naar een situatie waarin ze zelf weer overzicht hebben en hun eigen financiële zaken kunnen beheren.

De tarieven voor budgetcoaching variëren, maar gemiddeld genomen ligt het uurtarief van een budgetcoach tussen de €50 en €85. Uiteraard hangt dit af van de ervaring en expertise van de coach, de locatie en de specifieke diensten die worden aangeboden. Bij Cura Energie, bieden we uitgebreide financiële hulp, waarbij we mensen inzicht geven in hun financiële situatie en hen helpen om stappen te zetten richting financiële stabiliteit.

Wat doet een Schuldhulpverlener?

Een schuldhulpverlener, daarentegen, heeft een iets andere rol. Deze professional ondersteunt mensen die al in schulden zitten en er zelf niet meer uitkomen. De schuldhulpverlener stelt samen met de cliënt een plan op om de schulden te saneren, te beheren en uiteindelijk af te lossen. Dit proces kan bestaan uit verschillende stappen, waaronder budgetbeheer, schuldbemiddeling, een schuldregelingstraject en in extreme gevallen, een wettelijke schuldsanering via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Bij Cura Energie, hebben we een team van bewindvoerders en budgetcoaches die je kunnen helpen bij het navigeren door de complexiteiten van schulden en financieel beheer.

Het Verschil tussen een Budgetcoach en een Schuldhulpverlener

Het belangrijkste verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpverlener is dus het stadium van financiële moeilijkheden waarin hun cliënten zich bevinden. Een budgetcoach is er om te helpen vóórdat schulden ontstaan, terwijl een schuldhulpverlener ingeschakeld wordt als de schulden al zijn opgelopen en het zelfstandig oplossen daarvan niet meer lukt.

Daarnaast is er ook een verschil in de mate van controle die deze professionals hebben over de financiën van hun cliënten. Een budgetcoach adviseert en begeleidt, maar de uiteindelijke beslissingen liggen bij de cliënt zelf. Een schuldhulpverlener daarentegen kan, in overleg met de cliënt, de volledige financiële controle overnemen, om ervoor te zorgen dat schulden worden afgelost en nieuwe schulden worden voorkomen.

Wat is het Verschil tussen Bewindvoering en Schuldhulpverlening?

Naast een budgetcoach en een schuldhulpverlener is er nog een derde partij die een belangrijke rol speelt in de wereld van financiële hulpverlening, en dat is de bewindvoerder. Maar wat is het verschil tussen bewindvoering en schuldhulpverlening?

Bewindvoering is een wettelijke maatregel voor mensen die door hun persoonlijke omstandigheden niet in staat zijn om hun financiën zelfstandig te beheren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ouderen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking of mensen met problematische schulden. In zo'n geval kan een bewindvoerder worden aangesteld om de financiën te beheren en te beschermen. De bewindvoerder neemt dan de volledige financiële beslissingen namens de cliënt.

Schuldhulpverlening, daarentegen, is specifiek gericht op mensen die problematische schulden hebben. Terwijl een bewindvoerder ook verantwoordelijk kan zijn voor mensen zonder schulden, is de schuldhulpverlener er specifiek om mensen te helpen die hun schulden niet meer zelfstandig kunnen aflossen.

Wat doet een Budgetbeheerder?

Een budgetbeheerder neemt tijdelijk het beheer van het inkomen over, met als doel om een stabiele financiële situatie te creëren. Deze dienst is vooral gericht op mensen die moeite hebben om hun geldzaken op orde te houden, maar (nog) niet in een problematische schuldensituatie zitten.

Het verschil met een bewindvoerder is dat budgetbeheer op vrijwillige basis gebeurt en er geen rechter aan te pas komt. Bovendien kan een budgetbeheerder niet alle financiële zaken regelen, zoals bij bewindvoering wel het geval is. Een budgetbeheerder beheert in principe alleen het inkomen en de vaste lasten, terwijl een bewindvoerder ook zaken als belastingen, verzekeringen en eventuele erfenissen regelt.

In alle gevallen is het belangrijk om professionele hulp te zoeken als je merkt dat je moeite hebt met je financiën. Bij Cura Energie, bieden we een breed scala aan diensten aan, van spoedaanvragen voor energie tot energie- en telecomoplossingen voor particulieren.

Bovendien hebben we een aantrekkelijk aanbod voor professionals die geïnteresseerd zijn in het aangaan van een partnerschap. Word partner van Cura Energie en werk samen met ons aan succesvolle energie- en telecomoplossingen voor jouw cliënten. Profiteer van onze expertise, ondersteuning en aantrekkelijke voorwaarden. Meld je aan en ontdek de voordelen van ons partnerschap!

Het is belangrijk om niet te vergeten dat er hulp beschikbaar is, welke financiële situatie je ook doorgaat. Of je nu preventieve ondersteuning nodig hebt in de vorm van budgetcoaching, hulp nodig hebt bij het aflossen van schulden via schuldhulpverlening, of intensievere ondersteuning nodig hebt in de vorm van bewindvoering of budgetbeheer, er zijn professionals beschikbaar om je te ondersteunen. Het is nooit te vroeg of te laat om de hulp in te schakelen die je nodig hebt.

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Wij werken samen met