Slim overstappen: Vermijd onverwachte opzegvergoedingen bij energiecontracten

Bij overstappen energieleverancier kunnen kosten ontstaan. Nieuwe regels vanaf juni 2023. Hoe vermijden?

Inleiding

In de energiemarkt zijn er verschillende redenen waarom je mogelijk van energieleverancier zou willen veranderen. Maar wanneer je dit doet voordat je contract afloopt, kan dit leiden tot een opzegvergoeding. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van opzegvergoeding voor energie, inclusief de nieuwe regels voor opzegvergoedingen per 1 juni 2023, de redenen, de berekening en hoe je het kunt vermijden.

Wat is een opzegvergoeding bij energiecontracten? Een heldere uitleg

Opzegvergoeding energie is een vergoeding die in rekening wordt gebracht wanneer je een energiecontract voortijdig beëindigt. Dit gebeurt meestal wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier voordat je huidige contract afloopt.

De redenen voor opzegvergoeding

Contractbreuk

Wanneer je een energiecontract afsluit, ga je een overeenkomst aan voor een bepaalde periode. Als je deze overeenkomst voortijdig verbreekt, kan dit leiden tot een opzegvergoeding.

Vervroegde contractbeëindiging

Soms kan het voorkomen dat je een contract eerder wilt beëindigen dan gepland. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je gaat verhuizen of wanneer je energiebehoeften veranderen. In dergelijke gevallen kan een opzegvergoeding van toepassing zijn.

Veranderen van energieleverancier

Een veelvoorkomende reden voor het betalen van een opzegvergoeding is het veranderen van energieleverancier. Dit kan gebeuren wanneer je een betere aanbieding vindt bij een andere leverancier of wanneer je ontevreden bent over de service van je huidige leverancier.

Berekening van opzegvergoeding

De berekening van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract en het type contract dat je hebt. Over het algemeen geldt: hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de opzegvergoeding. De exacte berekening kan variëren per energieleverancier.

Soorten opzegvergoedingen

Vaste opzegvergoeding

Een vaste opzegvergoeding is een vooraf bepaald bedrag dat je moet betalen als je je contract voortijdig beëindigt. Dit bedrag is onafhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Variabele opzegvergoeding

Een variabele opzegvergoeding is een bedrag dat afhankelijk is van de resterende looptijd van je contract. Hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de opzegvergoeding.

Wetgeving en regulering

In Nederland zijn er wettelijke regels omtrent opzegvergoedingen voor energiecontracten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van deze regels en kan boetes opleggen aan energieleveranciers die zich hier niet aan houden.

Vergelijken van energieleveranciers

Het vergelijken van energieleveranciers kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de verschillende aanbiedingen en voorwaarden die er zijn. Hierdoor kun je beter inschatten of je wilt overstappen en of dit financieel voordelig is. Houd hierbij rekening met eventuele opzegvergoedingen.

Het belang van het lezen van de algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van een energiecontract bevatten belangrijke informatie over opzegvergoedingen en opzegtermijnen. Door deze goed door te lezen, weet je precies waar je aan toe bent en kun je eventuele verrassingen voorkomen.

Opzegtermijnen en opzegvergoedingen

De opzegtermijn is de periode waarin je je contract kosteloos kunt opzeggen. Deze termijn verschilt per energieleverancier en kan variëren van één tot enkele maanden. Als je binnen deze termijn je contract opzegt, hoef je geen opzegvergoeding te betalen.

Opzegvergoedingen en overstappen

Wanneer je wilt overstappen naar een andere energieleverancier, is het belangrijk om rekening te houden met eventuele opzegvergoedingen. Deze kunnen het financiële voordeel van het overstappen tenietdoen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden van je huidige contract en houd rekening met de opzegtermijn om onnodige kosten te voorkomen.

Inzicht in opzegvergoedingen voor zakelijke energiecontracten: Bespaar tijd en geld

Als ondernemer is het mogelijk dat je een energiecontract voor een bepaalde tijd afsluit, zoals één, twee of drie jaar. Wil je jouw energiecontract beëindigen? Dan moet je het contract opzeggen. Echter, in sommige gevallen moet je een vergoeding betalen omdat je het contract niet op de afgesproken datum opzegt. Dit staat bekend als de opzegvergoeding. Bij Cura Energie begrijpen we dat dit proces soms verwarrend kan zijn en willen we je hierbij graag helpen.

Energiebedrijven kunnen een opzegvergoeding in rekening brengen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Je beëindigt het contract voor de afgesproken einddatum en
  • De opzegvergoeding is opgenomen in het contract en/of de algemene voorwaarden

Hoeveel bedraagt de opzegvergoeding?

Onderstaande regels zijn alleen van toepassing op zakelijke kleinverbruikers. Je valt onder kleinverbruikers als je een gasaansluiting hebt met een capaciteit van maximaal 40m3(n) uur of een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80 A.

Er zijn drie manieren waarop de opzegvergoeding kan worden berekend:

  1. De opzegvergoeding is maximaal 15% van het bedrag dat je zou hebben verbruikt als je klant was gebleven.
  2. De opzegvergoeding is het verschil tussen de marktprijs van het contract toen je overstapte en de verwachte opbrengst van het contract als je klant was gebleven, plus een vergoeding voor administratiekosten van maximaal 50 euro.
  3. De opzegvergoeding bedraagt maximaal 100 euro voor elk jaar dat je eerder opzegt.

Bij het afsluiten van je contract geeft je energieleverancier aan welke van de drie methoden wordt gebruikt. Als dit niet gebeurt, mag er geen opzegvergoeding worden gevraagd.

Nieuwe regels vanaf 1 juni 2023

De regels voor opzegvergoedingen bij energiecontracten zullen binnenkort veranderen, naar verwachting op 1 juni 2023. De energieleverancier lijdt verlies omdat er energie voor jou is ingekocht die je uiteindelijk niet meer afneemt. De opzegboete wordt gelijkgesteld aan het verlies dat je leverancier lijdt omdat je het contract niet uitzit. Deze nieuwe regels zijn van toepassing op nieuwe contracten die na 1 juni 2023 zijn afgesloten.

Je energieleverancier berekent voor jou hoe hoog de opzegvergoeding is. Ze schatten het aantal kW's voor elektriciteit en kuub (m3) voor gas die je nog zou verbruiken tot het einde van de contractduur. Je betaalt per geschatte kW en m3 een bedrag. Dat bedrag is het verschil tussen je contracttarieven en de huidige tarieven van je energeleverancier bij een vergelijkbaar contract. Je energieleverancier moet je duidelijk uitleggen hoe ze je opzegvergoeding hebben berekend.

Overstappen naar een nieuwe leverancier

Denk je erover om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier? Als je een nieuw contract afsluit bij een andere leverancier, schat je huidige energieleverancier de opzegvergoeding direct in. Ze moeten je uitleggen hoe ze de opzegvergoeding hebben berekend. Uiterlijk bij de eindafrekening ontvang je de definitieve opzegvergoeding.

Tip: Overweeg je om over te stappen? Vraag Cura Energie hoe hoog je opzegvergoeding is. We kunnen je huidige leverancier vragen om je opzegvergoeding direct in te schatten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

In de volgende situaties hoef je geen opzegvergoeding te betalen:

  • De tarieven van je contract zijn lager dan de huidige tarieven
  • Je zegt op binnen 7 dagen voordat je vaste contract eindigt

Tot wanneer kan je leverancier een opzegvergoeding vragen?

Je leverancier mag je uiterlijk bij de eindafrekening om een opzegvergoeding vragen. Een eindafrekening moet binnen 6 weken na een overstap of verhuizing worden verstuurd. Brengt je leverancier de opzegvergoeding later in rekening? Dan hoef je deze opzegvergoeding niet te betalen. Geef dit wel aan je leverancier door.

Ben je een grootverbruiker?

Als je een grootverbruiker bent, kun je de experts van Cura Energie raadplegen voor meer informatie over opzegvergoedingen.

Bij Cura Energie streven we ernaar om onze klanten te voorzien van de beste service en ondersteuning. Als je vragen of opmerkingen hebt over opzegvergoedingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen en begeleiden bij het maken van de beste keuze voor jouw energiebehoeften.

Eindoverwegingen: Opzegvergoedingen bij energiecontracten en de steun van Cura Energie

Het opzeggen van een energiecontract kan soms leiden tot een opzegvergoeding, afhankelijk van de voorwaarden van je contract en het tijdstip van opzegging. Bij Cura Energie zorgen we ervoor dat je op de hoogte bent van de mogelijke kosten en geven we je inzicht in de berekening van de opzegvergoeding. Houd rekening met de nieuwe regels die vanaf 1 juni 2023 van kracht worden en neem contact op met Cura Energie als je vragen hebt over het opzeggen van je energiecontract.

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Wij werken samen met