Terugleverkosten voor zonnepanelen voorkomen
Handige tips voor drukke huishoudens
Heb je onlangs zonnepanelen laten plaatsen of geniet je hier al tijden van? Als eigenaar van zonnepanelen wil je natuurlijk maximaal profiteren van je investering. Helaas brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening voor de stroom die je teruglevert. Super vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te vermijden. Hieronder vind je drie praktische tips die je helpen om terugleverkosten te verminderen of zelfs helemaal te vermijden.
Gebruik opgewekte stroom direct
De eenvoudigste manier om terugleverkosten te vermijden, is door de opgewekte stroom direct te verbruiken. Dit kun je doen door energie-intensieve apparaten in te schakelen wanneer de zon schijnt. Maar dit is natuurlijk lastig als je veel dagen per week aan het werk bent en niet thuis bent om optimaal van de opgewekte stroom te profiteren. Gelukkig zijn er manieren om toch te profiteren, zelfs als je een druk schema hebt.
Plan slim met timers en apps....
Als je dan wel thuis bent, kun je veel baat hebben bij de onderstaande tips. Veel moderne huishoudelijke apparaten hebben een timerfunctie of kunnen via een app worden bediend. Hierdoor kun je ze laten draaien wanneer je zonnepanelen op hun best presteren, zelfs als je niet thuis bent.
- Wasmachine en droger: Plan je wasbeurten en droogcycli tijdens zonnige uren. Gebruik de uitgestelde startfunctie van je apparaten om ervoor te zorgen dat ze precies op het juiste moment beginnen.
- Airconditioning: Gebruik je airco om je huis te koelen of verwarmen tijdens de piekuren van zonne-energie. Met een slimme thermostaat kun je dit eenvoudig regelen, zelfs als je niet thuis bent. Een standaard airconditioner verbruikt ongeveer 0,75 kWh per uur. In de zomer kun je je huis koel houden zonder extra kosten, en in de winter kan de airco als warmtepomp dienen, wat efficiënter en milieuvriendelijker is dan traditionele verwarming met gas.
- Warmtepomp: Laat je warmtepomp op vol vermogen draaien als je zonnepanelen veel stroom opwekken. Warmtepompen zijn bijzonder efficiënt en kunnen in de zomer voor koeling en in de winter voor verwarming zorgen. Ze verbruiken doorgaans tussen de 1 en 3 kWh per uur, afhankelijk van het model en de instellingen. Ook hier kan een slimme thermostaat of timerfunctie uitkomst bieden.
- Elektrische boiler: Verwarm water met een elektrische boiler op zonnige momenten. Moderne boilers kunnen vaak worden ingesteld om alleen op bepaalde tijden aan te gaan. Elektrische boilers kunnen variëren in vermogen, maar een gemiddelde boiler verbruikt ongeveer 1,5 kWh om 50 liter water te verwarmen. Door de boiler overdag aan te zetten, kun je warm water opwekken voor later gebruik en tegelijkertijd je gasverbruik verminderen.
- Laadpaal voor elektrische auto: Laad je elektrische auto overdag op, wanneer de zonnepanelen op hun best presteren. Een laadpaal kan tussen de 3,7 en 22 kWh per uur leveren, afhankelijk van het type laadpaal en de capaciteit van je auto. Veel laadpalen en elektrische auto's bieden apps waarmee je de laadsnelheid en -tijden kunt beheren, zodat je optimaal gebruikmaakt van de beschikbare zonnestroom.
Investeer in slimme oplossingen
Hoewel een thuisbatterij momenteel nog duur is en een lange terugverdientijd heeft, zijn er andere slimme oplossingen die je kunnen helpen. Een slimme meter of energiebeheerder kan je inzicht geven in je energieverbruik en je helpen om efficiënter met je opgewekte stroom om te gaan.
Hoe Cura Energie je kan helpen
Door slim om te gaan met je energieverbruik en te zorgen dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom direct gebruikt, kun je terugleverkosten vermijden en optimaal profiteren van je zonnepanelen. Gebruik timers en apps om je apparaten op het juiste moment te laten draaien, en investeer in slimme oplossingen om je energiebeheer te verbeteren. Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen, zelfs met een druk schema.
Bij Cura Energie begrijpen we dat het vermijden van terugleverkosten belangrijk is. Onze energie-experts kunnen je helpen bij het vinden van het juiste energiecontract en advies geven over het optimaal benutten van je zonnepanelen. Wil je direct weten wat bij jouw situatie van toepassing is? Probeer onze vergelijker nu!