Alles wat je moet weten over opzegboetes en opzegtermijnen bij energiecontracten
Denk je erover na om over te stappen van energiemaatschappij? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de opzegtermijnen en eventuele opzegboetes. In dit artikel lees je wat dit voor jou betekent en krijg je inzicht in de mogelijkheden en voordelen van overstappen.
Wat is de opzegtermijn?
De opzegtermijn van een energiecontract is altijd 30 dagen. Deze termijn begint op de dag nadat je opzegt. Dit geldt voor alle soorten energiecontracten, of je nu een contract voor bepaalde tijd (1, 2 of 3 jaar) hebt of een contract voor onbepaalde tijd.
Wanneer betaal je geen opzegvergoeding?
Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier of je contract hebt veranderd, heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. In dat geval kun je zonder opzegvergoeding overstappen. Ook bij contracten met variabele of dynamische tarieven betaal je geen opzegvergoeding. Je hoeft je alleen aan te melden bij een nieuwe leverancier, die de volledige overstap voor je regelt.
Wanneer betaal je dan wel een opzegboete?
Je betaalt een opzegvergoeding wanneer je een contract met een vaste looptijd (bijvoorbeeld een een- of driejarig contract) voortijdig beëindigt. Dit zijn de belangrijkste situaties waarin je een opzegvergoeding moet betalen:
- Contract met vaste looptijd: Als je een contract hebt met een vaste looptijd en je beëindigt dit contract voordat de einddatum is bereikt, moet je vaak een opzegvergoeding betalen. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten te dekken die de leverancier maakt doordat je eerder vertrekt dan afgesproken.
- Vervroegde beëindiging: Als je ervoor kiest om het contract te beëindigen voordat de afgesproken looptijd is verstreken, zal de leverancier doorgaans een vergoeding in rekening brengen. De hoogte van deze vergoeding is vaak afhankelijk van de resterende looptijd van je contract en kan variëren tussen verschillende leveranciers.
- Specifieke voorwaarden in het contract: Soms staan er specifieke voorwaarden in het contract die bepalen wanneer een opzegvergoeding van toepassing is. Het is belangrijk om de voorwaarden van je contract goed te lezen om te begrijpen wat de mogelijke kosten zijn bij vroegtijdige beëindiging.
Het is verstandig om bij het afsluiten van een nieuw contract goed te overwegen welke looptijd het beste bij je past en of je de flexibiliteit wilt om zonder kosten over te stappen.
Waarom betaal je een opzegboete?
Een opzegvergoeding betaal je wanneer je je energiecontract beëindigt voordat het contract is afgelopen. Leveranciers rekenen deze vergoeding omdat ze energie hebben ingekocht op basis van jouw verbruik voor de volledige contractperiode. Als je het contract voortijdig beëindigt, blijft de leverancier zitten met de voor jou ingekochte energie, die mogelijk niet voor dezelfde prijs kan worden verkocht. Hoe hoog het bedrag is dat je moet betalen, is afhankelijk van het tarief en de resterende looptijd van je contract.
Wat is er veranderd per 1 juni 2023?
Vanaf 1 juni 2023 zijn de regels voor de opzegvergoeding veranderd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft nieuwe regels vastgesteld om het aanbod van vaste contracten weer aantrekkelijk te maken voor leveranciers. Voor contracten afgesloten vóór 1 juni 2023 gelden de oude regels. Bij contracten afgesloten na 1 juni 2023 is de opzegvergoeding gelijk aan het verlies dat de leverancier maakt doordat je het contract voortijdig beëindigt.
Hoe wordt de opzegvergoeding berekend?
De opzegvergoeding wordt berekend op basis van het verschil tussen je huidige contracttarief en het tarief voor een vergelijkbaar nieuw contract op het moment dat je opzegt. Je betaalt een bedrag per geschatte kWh elektriciteit en per geschatte m³ gas dat je nog zou verbruiken tot het einde van je contract. Als de energie duurder is geworden, betaal je geen opzegvergoeding.
Wat gebeurt er met je welkomstcadeau of -premie?
Heb je je contract vóór 1 juni 2023 afgesloten en zeg je binnen een jaar op? Dan kan je leverancier eisen dat je het welkomstcadeau of de welkomstpremie terugbetaalt. Bij contracten na 1 juni 2023 mag je je welkomstcadeau houden als je opzegt binnen zes maanden na het ingaan van je contract.
Hoe weet ik of het verstandig is om tussentijds op te zeggen?
Het heeft alleen zin om tussentijds op te zeggen als het prijsvoordeel bij een overstap groter is dan de opzegvergoeding die je moet betalen. Bereken je opzegboete en vergelijk deze met het voordeel van het nieuwe contract. Ga ook na of je eventuele kortingen van je oude leverancier misloopt bij een voortijdige wisseling.
Bijzondere omstandigheden
Bijzondere omstandigheden zoals overlijden, samenwonen, of emigreren kunnen invloed hebben op de opzegvergoeding. Leveranciers zijn vaak coulant in deze situaties, maar dit is niet verplicht.
Wat te doen bij een verhuizing?
Bij een verhuizing neem je in principe je contract mee. Wil je toch overstappen? Vraag dan naar de hoogte van de opzegvergoeding. De leverancier is niet verplicht deze automatisch te communiceren. Wil je meer weten over verhuizingen en het aanvragen of opzeggen van je energiecontract? Klik dan hier.
Wil je overstappen of heb je vragen?
Overstappen van energieleverancier kan je veel geld besparen, maar het is belangrijk om de voorwaarden goed te kennen. Check altijd je contract en vergelijk de kosten en voordelen. Je wilt natuurlijk geen onnodige kosten uitgeven, dat snappen wij helemaal! Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij je overstap? Dan kan je ook contact opnemen met ons van Cura Energie. Wij bieden gratis advies en verduidelijking over onderwerpen zoals deze, zodat jij zeker weet dat je de beste keuze maakt.