Salderen en terugleververgoeding met zonnepanelen, hoe werkt het?
Heb jij ook zonnepanelen op je dak of overweeg je deze te laten plaatsen? Wil je weten hoe het zit met de regelingen rondom de zonnepanelen? Het is namelijk niet altijd even duidelijk meer wat er nou aan winst te behalen valt en hoe het in de toekomst eruit komst te zien met al de ontwikkelingen momenteel. Daarom duiken we in deze regeltjes en proberen het op een zo goed mogelijke manier aan jou uit te leggen!
Het kopen van zonnepanelen wordt gezien als een slimme investering, waardoor je flink op je energiekosten kunt besparen. Wanneer je meer stroom opwekt dan je zelf nodig hebt, gaat deze overtollige energie naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we 'terugleveren'. Wanneer de energie die je opwekt evenveel is als wat er wordt verbruikt wordt dit tegen elkaar weggestreept. Je kan dus gelijkkomen met je energierekening. Dit fenomeen noem je salderen. Je betaalt dus alleen voor wat je netto verbruikt. Wanneer je kan salderen zijn zonnepanelen dus een goede keuze, het levert je wat op. Plus je helpt mee aan een groenere toekomst. Je hebt dan het beste van beide werelden.
Een voorbeeld van de salderingsregeling voor een huishouden
Bijvoorbeeld, als je zonnepanelen 1200 kWh produceren en je verbruikt zelf 900 kWh, dan lever je 300 kWh terug aan het net. Stel dat je totale netverbruik 1100 kWh is, dan betaal je na saldering voor 800 kWh. Dit systeem verlaagt je energierekening aanzienlijk en stimuleert duurzaam energieverbruik, waardoor zonnepanelen een slimme keuze zijn voor zowel je portemonnee als het milieu.
Blijft de salderingsregeling bestaan na 2024?
In het wetsvoorstel kan je terugvinden dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Dit betekent dat de huidige regeling, waarbij je de stroom die je niet zelf gebruikt teruglevert aan het net en verrekent met je eigen verbruik, voorlopig blijft bestaan.
Mocht er in de toekomst toch iets veranderen, dan hoef je niet te vrezen dat je met lege handen staat. Zelfs als de salderingsregeling op een dag wordt afgeschaft, blijf je een terugleververgoeding ontvangen voor elke kilowattuur die je aan het net levert. Dit zorgt ervoor dat jouw groene investering niet alleen goed blijft voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Wat is een terugleververgoeding?
Wanneer je meer energie oplevert aan het energienetwerk door je zonnepanelen dan dat je verbuikt. Je levert dus letterlijk energie terug aan het netwerk., Hiervoor wordt je beloond met de terugleververgoeding.
Terugleververgoeding per leverancier
Deze tabel hieronder laat de nieuwste tarieven zien die je krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net als je zonnepanelen hebt. Deze informatie is erg handig om uit te rekenen hoeveel je kunt besparen als je zonnepanelen neemt. Denk goed na over welke energieleverancier het beste past bij jouw situatie voordat je besluit zonnepanelen te installeren. De tabel laat de terugleververgoedingen per opgewekte kWh voor 2024 zien, van verschillende energieleveranciers, exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE):
*Deze tabel bevat de tarieven van de meest bekende energieleveranciers, waardoor je snel kunt vergelijken welke leverancier de beste terugleververgoeding biedt voor jouw teruggeleverde zonne-energie.
Zijn er regels voor de teruglevergoeding?
De regels voor de terugleververgoeding zijn best flexibel, maar er is wel toezicht om het eerlijk te houden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat de vergoedingen die energieleveranciers geven voor jouw teruggeleverde stroom eerlijk zijn. Volgens de ACM moet een redelijke terugleververgoeding reflecteren wat de leverancier bespaart op hun eigen inkoopkosten. Dit betekent dat wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken en je die teruglevert, je een vergoeding krijgt die recht doet aan wat het de leverancier scheelt aan kosten. Dit maakt het terugleveren van stroom niet alleen voordelig voor jou, maar ook rechtvaardig.
Wil jij ook profiteren van een goede salderingsregeling?
Heb je ook zonnepanelen of overweeg je om deze op je dak te laten zetten? Dan is het wel fijn om goed te kijken naar een terugleververgoeding die bij jou past. Ook is het raadzaam om te checken wat de salderingsgrens is.
De salderingsgrens is eigenlijk een soort limiet op hoeveel van de energie die je zonnepanelen opwekken, je kunt wegstrepen tegen je eigen energieverbruik. Deze grens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je van je energieleverancier hebt gekocht. Meer salderen dan dit kan dus niet, omdat je niet meer kunt terugleveren dan je hebt verbruikt.
Voorbeeld:
Stel, je energieleverancier heeft jou dit jaar 4000 kWh geleverd. Je zonnepanelen zijn lekker bezig geweest en hebben 2500 kWh opgewekt. Hiervan heb je zelf al 1500 kWh gebruikt, direct van je dak, terwijl je bijvoorbeeld het huis verwarmde of tijdens een zonnige middag de was deed. Je hebt dan nog 1000 kWh die je niet zelf hebt gebruikt en die terug het net op gaat. Omdat je meer verbruikt dan je opwekt, kun je die volle 1000 kWh salderen met wat je van het net hebt afgenomen. Zo betaal je effectief voor 3000 kWh aan je energieleverancier. Dit slimme spel tussen verbruiken en leveren helpt je energierekening te verlagen!
Wil je het rendement van je zonnepanelen maximaliseren en de beste terugleververgoedingen vinden? Gebruik dan onze energievergelijker. Hiermee kun je een energiecontract selecteren dat perfect aansluit bij jouw situatie.