Windenergie: Wat is het en hoe werkt het?
Heb jij ook interesse in windenergie of overweeg je om een kleine windmolen te plaatsen? Wil je weten hoe het zit met de voordelen en regelingen rondom windenergie? Het kan soms verwarrend zijn om te begrijpen wat de voordelen zijn en hoe je het meeste uit je investering kunt halen. Daarom duiken we in deze materie en leggen we het op een heldere manier voor je uit.
Wat is windenergie?
Windenergie wordt opgewekt door windturbines die de kinetische energie van de wind omzetten in elektriciteit. Dit proces is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook flink besparen op je energierekening. Windturbines kunnen zowel op grote schaal (windparken) als op kleine schaal (huishoudelijke windmolens) worden ingezet om energie op te wekken.
Hoe werkt salderen bij windenergie?
Wanneer de energie die je opwekt gelijk is aan wat je verbruikt, wordt dit tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. Je betaalt dus alleen voor wat je netto verbruikt. Een voorbeeld:
Stel, je windmolen produceert 3000 kWh per jaar en je verbruikt 2500 kWh. Dan lever je 500 kWh terug aan het net. Als je totale verbruik van het net 3500 kWh is, betaal je na saldering slechts voor 3000 kWh. Dit systeem verlaagt je energierekening aanzienlijk en stimuleert duurzaam energieverbruik, waardoor windenergie een slimme keuze is voor zowel je portemonnee als het milieu.
Blijft de salderingsregeling bestaan?
Ja, voorlopig blijft de salderingsregeling bestaan. Dit betekent dat je de stroom die je niet zelf gebruikt, terug kunt leveren aan het net en kunt verrekenen met je eigen verbruik. Zelfs als de regeling in de toekomst verandert, ontvang je nog steeds een terugleververgoeding voor elke kilowattuur die je aan het net levert. Dit zorgt ervoor dat jouw groene investering niet alleen goed blijft voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Wat is een terugleververgoeding?
Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je deze terug aan het energienet. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding varieert per leverancier, dus het is slim om te vergelijken welke het beste bij jouw situatie past. Voor de meest actuele informatie over terugleververgoedingen kun je terecht op de pagina over terugleverkosten in onze kennisbank.
Zijn er regels voor de terugleververgoeding?
De regels voor de terugleververgoeding zijn flexibel, maar er is toezicht om het eerlijk te houden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat de vergoedingen die energieleveranciers geven voor jouw teruggeleverde stroom eerlijk zijn. Volgens de ACM moet een redelijke terugleververgoeding reflecteren wat de leverancier bespaart op hun eigen inkoopkosten. Dit betekent dat wanneer jouw windmolen energie opwekt en je die teruglevert, je een vergoeding krijgt die recht doet aan wat het de leverancier scheelt aan kosten. Dit maakt het terugleveren van stroom niet alleen voordelig voor jou, maar ook rechtvaardig.
Leveranciers die windenergie aanbieden
Hieronder vind je een overzicht van energieleveranciers die windenergie aan particulieren aanbieden. Deze leveranciers bieden contracten waarbij de elektriciteit geheel of gedeeltelijk wordt opgewekt door windenergie.
*Deze tabel bevat de leveranciers die windenergie aanbieden aan particulieren. Controleer altijd de voorwaarden en specificaties van het contract.
Wil jij ook profiteren van windenergie?
Heb je ook een windmolen of overweeg je om deze te plaatsen? Dan is het wel fijn om goed te kijken naar een terugleververgoeding die bij jou past. Ook is het raadzaam om te checken wat de salderingsgrens is.
Stel, je energieleverancier heeft jou dit jaar 4000 kWh geleverd. Je windmolen heeft 3000 kWh opgewekt. Hiervan heb je zelf 2000 kWh gebruikt, direct van je molen. Je hebt dan nog 1000 kWh die je niet zelf hebt gebruikt en die terug het net op gaat. Omdat je meer verbruikt dan je opwekt, kun je die volle 1000 kWh salderen met wat je van het net hebt afgenomen. Zo betaal je effectief voor 3000 kWh aan je energieleverancier. Dit slimme spel tussen verbruiken en leveren helpt je energierekening te verlagen!
Wil je het rendement van je windmolen maximaliseren en de beste terugleververgoedingen vinden? Gebruik dan onze energievergelijker. Hiermee kun je een energiecontract selecteren dat perfect aansluit bij jouw situatie.