Wat is Schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening is een dienst die ondersteuning en advies biedt aan individuen die te maken hebben met problematische schulden. Het primaire doel is om personen te helpen hun financiële situatie te stabiliseren en een schuldenvrij leven te leiden.

Schuldhulpverlening is een dienst die ondersteuning en advies biedt aan individuen die te maken hebben met problematische schulden. Het primaire doel is om personen te helpen hun financiële situatie te stabiliseren en een schuldenvrij leven te leiden.

  1. Aanmelding:
  2. Individuen kunnen zich aanmelden voor schuldhulpverlening wanneer zij hun schulden niet meer zelfstandig kunnen aflossen.
  3. Intakegesprek:
  4. Er vindt een intakegesprek plaats waarin de financiële situatie in kaart wordt gebracht.
  5. Plan van Aanpak:
  6. Er wordt een persoonlijk plan van aanpak opgesteld, gericht op het aflossen van schulden en het voorkomen van nieuwe schulden.
  7. Uitvoering:
  8. Het plan wordt uitgevoerd, waarbij de schuldenaar ondersteuning ontvangt bij het communiceren met schuldeisers, het beheren van financiën en het aflossen van schulden.

Hoe Werkt Het?

Aanmeldprocedure Schuldhulpverlening Meld u aan voor schuldhulpverlening bij uw lokale gemeente. Na uw registratie dient de gemeente binnen vier weken een initiële afspraak in te plannen.

Zit u in een benarde situatie en is er dringend hulp vereist? In dergelijke gevallen kunt u doorgaans binnen drie dagen ondersteuning verwachten, zoals bij:

  • Huisuitzetting
  • Afsluiting van water, gas, of elektriciteit
  • Beëindiging van uw zorgverzekering

Dienstenaanbod Gemeente Er zijn situaties waarin de gemeente proactief schuldhulpverlening aanbiedt, zelfs als u zich niet heeft aangemeld. Dit gebeurt wanneer u betalingsachterstanden heeft bij huur, zorgverzekering, energie of water. Na melding van de achterstand door de schuldeiser, neemt de gemeente contact met u op voor een gesprek en evaluatie van uw behoefte aan schuldhulpverlening.

Minnelijk Schuldsaneringstraject Indien u voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden, wordt een schuldhulpverlener aan u toegewezen. Hiermee start het minnelijk schuldsaneringstraject, waarbij uw schuldhulpverlener tracht overeenkomsten te sluiten met uw schuldeisers. Deze partijen, zowel personen als organisaties, zijn echter niet verplicht om medewerking te verlenen.

Gedurende het minnelijk traject biedt de gemeente drie vormen van ondersteuning:

  • Schuldbemiddeling
  • Dwangakkoord
  • Saneringskrediet

Schuldbemiddeling Bij schuldbemiddeling initieert uw schuldhulpverlener gesprekken met schuldeisers om betalingsregelingen te treffen. De schuldhulpverlener stelt een plan op om uw schulden aan te pakken, maakt schriftelijke afspraken met u, betaalt aanvankelijk uw vaste lasten en voorziet u van leefgeld voor dagelijkse uitgaven. Na 1,5 jaar van gemeentelijke schuldhulp, waarin u zoveel mogelijk schulden aflost, worden de resterende schulden vaak kwijtgescholden, mits dit vooraf is overeengekomen met de schuldeisers.

Dwangakkoord Indien schuldeisers weigeren mee te werken aan betalingsregelingen, kunt u de rechter verzoeken om een dwangakkoord, vooral als een schuldeiser zonder geldige reden uw betalingsvoorstel afwijst. De rechter kan dan de schuldeisers verplichten om mee te werken, met assistentie van uw schuldhulpverlener tijdens het aanvraagproces.

Saneringskrediet De gemeente kan u ook een lening aanbieden, bekend als saneringskrediet. De gemeentelijke kredietbank of stadsbank lost hiermee uw schuldeisers af, waardoor u problemen zoals huisuitzetting voorkomt. U dient deze lening binnen 1,5 jaar met rente terug te betalen aan de gemeente.

Wettelijk Schuldsaneringstraject Als het minnelijk traject niet slaagt, bijvoorbeeld omdat schuldeisers niet meewerken, kunt u de rechter verzoeken om toegelaten te worden tot het wettelijk schuldsaneringstraject, oftewel de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Uw gemeente kan u hierbij assisteren.

Wie komt in aanmerking?

  • Individuen met problematische schulden die niet in staat zijn deze zelfstandig af te lossen.
  • Personen die bereid zijn om samen te werken en zich vastleggen aan het proces van schuldhulpverlening.

Voordelen van schuldhulpverlening:

  • Professionele ondersteuning: Ontvang deskundig advies en begeleiding gedurende het hele proces.
  • Financiële Stabiliteit: Werk toe naar een stabiele financiële situatie zonder schulden.
  • Psychologische Rust: Verminder stress en angst gerelateerd aan financiële problemen.

Hoe aan te vragen?

  • Neem contact op met een lokale of online schuldhulpverleningsinstantie.
  • Vul het aanvraagformulier in en verstrek de benodigde documentatie.
  • Neem deel aan een intakegesprek en begin het traject naar financiële vrijheid.

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Wij werken samen met